Es calcula que més de 70 dones de cada 100 estaria utilitzant actualment un mètode anticonceptiu. Malgrat això, moltes dones segueixen exposades a un embaràs no desitjat perquè en fan un ús incorrecte o per falta de compliment del tractament. De fet, actualment s’estima que un 35% dels embarassos que es produeixen al nostre país no són desitjats (uns 190.000 l’any); aproximadament la meitat d’aquests embarassos s’interromp voluntàriament.

Per això és important cuidar l’anticoncepció en el nostre entorn i ajudar en la presa de decisions. En aquest sentit, s’ha publicat l’eina web Decisions Compartides en Anticoncepció del Departament de Salut, que coordina i gestiona l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), un espai amb informació completa, objectiva i basada en la millor evidència científica i dirigida a les persones usuàries de anticonceptius.
Aquest espai disposa d’una eina que permet conèixer tots els mètodes d’anticoncepció disponibles i facilita la tria del mètode que s’adapti millor a l’estat de salut, necessitats i preferències personals.
A l’apartat Quines són les teves preferències hi ha un seguit de preguntes que es poden anar responent i que condueixen a un o diversos mètodes anticonceptius adaptats a cada situació específica.
Un aspecte important que cal tenir en compte a l’hora de triar un mètode anticonceptiu és l’eficàcia, que es defineix com “la capacitat d’un mètode anticonceptiu per evitar un embaràs en condicions normals d’ús” i altres aspectes, que condicionen l’elecció d’un mètode anticonceptiu, són l’estat de salut de la dona i les necessitats i preferències personals (facilitat d’ús, efectes secundaris, preu, etc.).

Us convidem a consultar l’apartat Mètodes que té informació sobre com funcionen, l’eficàcia real i els efectes adversos que tenen, entre d’altres, els diferents mètodes anticonceptius.
Esperem que aquesta eina, que s’ha elaborat partint dels criteris establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), us sigui útil i us ajudi en l’elecció de mètode.
Disposeu, a nivell de tota Catalunya, de diferents punts on els ASSIR donen atenció individualitzada per informació, atenció i inserció de determinats mètodes anticonceptius. En el mapa d’aquest bloc podeu trobar els punts ASSIR de Barcelona on us podeu adreçar presencialment i, si ho preferiu, ens podeu enviar una consulta a través de la web.
Aquesta nova eina que us hem presentat ens ajuda també als professionals a proporcionar la informació necessària per tal que les persones puguin escollir un determinat mètode anticonceptiu o un altre a través de decisions compartides.
A més, els ASSIR actualment estan participant en un estudi per a l’avaluació de l’efectivitat d’aquesta web com a eina d’ajut en la presa de decisions en anticoncepció.
Cal continuar gaudint de la sexualitat i prevenir riscos que poden tenir conseqüències no desitjables.