
La Setmana Mundial de la Lactància Materna és una estratègia per a la protecció, el foment i el suport de la lactància materna i va ser instaurat, per l’OMS/UNICEF, l’any 1992 en 120 països, i es celebra de l’1 al 7 d’agost.
A Europa, al ser el mes d’agost període vacacional, aquesta setmana es trasllada al mes d’octubre, aquest any, del 4 a l’11 d’octubre, per tant s’inicia el primer diumenge d’octubre i forma part de la iniciativa mundial per promoure la lactància materna.
Aquest any el lema d’aquesta setmana és:
Recolzament de la lactància materna per un planeta més saludable.
El lema es centra en l’impacte de l’alimentació infantil en el medi ambient i canvi climàtic i l’imperatiu de protegir, promoure i recolzar la lactància materna per a la salut del planeta i de la població. Per això cal:
- Crear un entorn propici per a la lactància materna
- Accions específiques per promoure i recolzar la lactància materna també en situacions d’emergència com l’actual pandèmia de la COVID-19, on es fa d’especial interès mantenir la lactància materna amb el suport que requereixen les dones i famílies.
En aquesta situació de pandèmia l’OMS continua recomanant seguir les pautes estàndards d’alimentació infantil:
- Inici de la lactància materna dins de la primera hora del naixement
- Lactància materna exclusiva fins als 6 mesos d’edat i manteniment de la lactància materna, conjuntament amb aliments complementaris nutricionals adequats i segurs fins els dos anys d’edat o més.
A nivell de l’Atenció Primària de Barcelona, volem contribuir al foment de la lactància materna a Barcelona Ciutat. L’evidència científica mostra que la lactància materna millora la salut de les dones i de les criatures. En el cas de les dones, reduint el risc de càncer de mama, càncer d’ovari, hipertensió i malalties cardiovascular, i en el cas de les criatures disminuint el risc de problemes dentals, disminueix el risc d’obesitat infantil, i s’ha demostrat una relació entre lactància materna i millors resultats en les proves d’intel·ligència.
Per tot això i amb el compromís amb la setmana europea de la lactància s’han programat diferents accions dirigides a sensibilitzar als professionals sobre la importància de la lactància materna i a informar les dones sobre diferents aspectes de la lactància materna per aconseguir apoderar-les en el maneig necessari per aconseguir una lactància materna gratificant per a la dona i la criatura. Es podran consultar els vídeos a través del blog i xarxes socials:
– Blog dels CAP de Barcelona ciutat i compte de Twitter @apicsbcn amb l’etiqueta #SMLM2020.