Què vol dir no és no?

No és no

25N Aturem la violència masclista

Que preguntes com aquesta trobin ressò en el nostre parlar d’avui en dia vol dir que les paraules no tenen valor. I això està directament relacionat amb el fet d’haver de dir dues vegades no, amb l’esperança que dient-ho dues vegades s’escoltarà.

No és no. Evidentment.

I caldria preguntar-se com hem arribat aquí. Com és que s’ha hagut de formular una tautologia (no és no) i repetir-la mil i una vegades per aconseguir que el no pugui escoltar-se. Com si fos possible que no tingués més d’un significat.

No és casual que el no perdi part del seu significat. El no és, segurament, la primera eina per separar-se d’aquell de qui depenem en l’inici de la vida i al llarg d’ella és una manera curta i clara, entre d’altres, d’anar construint la nostra identitat sempre en construcció. No gràcies, és una fórmula educada de desfer-nos, apartar-nos, lliurar-nos o preservar-nos d’allò en què no volem participar.

Quan hem de dir no és no, alguna cosa ha fallat. El no tot sol ha deixat de tenir valor i busquem reconstruir amb la tautologia el que segurament mai no s’hauria d’haver perdut.

Mai no s’hauria d’haver perdut el respecte a la paraula de l’altre, ni a l’obediència a les paraules que ens constitueixen com a éssers humans. Res no ens autoritza a saber què vol l’altre o què no vol sinó és escoltant-lo com a diferent i com a únic intèrpret possible de les seves afirmacions i, més encara, de les seves negatives.

L’anàlisi exhaustiu de les raons d’aquesta devaluació de la paraula excedeix aquest modest article, però un dels aspectes que permeten que la paraula d’algú no tingui tot el seu valor és el considerar al subjecte que s’afirma en el seu no, com a no subjecte, o com a subjecte de “categoria inferior”.

Quan a algú el considerem d’una categoria diferent a la nostra és fàcil lliscar cap el seu menyspreu, sigui explícit o amagat darrera embolcalls fins i tot d’aparença noble com la pietat, l’ajuda, o el tractament. Com que ell/a no sap el que vol, no ho sap dir,  jo (pietós, informat, madur, poderós, normal… o tant li fa) sé que és el que necessita… i li donaré.

El no és no, que avui ens ocupa té a veure en voler fer entendre que quan una dona diu que no, vol dir el que diu: no. Redundància que assenyala amb claredat el menyspreu a la categoria de subjecte de les dones, en general, i en particular a aquella que vol posar límits a alguna cosa que es vol d’ella.

Només des de la llarga història de devaluació de la categoria de subjecte de la dona pot entendre’s la des-valorització de la seva paraula.

Sembla que caldrà seguir treballant perquè esdevingui inqüestionable que qualsevol no ha de ser respectat.  Que sempre no és no. I que no hi ha excuses per no escoltar i respectar la contundència individualitzadora del no.

Sembla lògic pensar que no escoltar ni respectar el no -de qui sigui- té a veure amb l’estatut no només del no (paraula sovint incomoda fins i tot en els aspectes més lleugers de la convivència social) sinó també amb el poder, amb els valors (explícits o ocults) que crea o destrueix la nostra societat, amb el lloc (real, imaginari i simbòlic) que donem  a l’altre i, en particular, a altres “diferents”.

Fins que no aconseguim escoltar tota la potencia de dues lletres (no) com a expressió de la llibertat de l’altre i no adquirim l’obligació existencial del respecte a la voluntat diferenciadora de l’altre expressada amb aquestes dues lletres, haurem de redundar, insistir, repetir i no deixar de construir tautologies.

Perquè del que no hi pot haver cap dubte és que no és no.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.