Mastàlgia

Què és?

mastalgia

Clarisse. Pastel sobre paper, 30×40 cm. Luciano Caccioppoli

La mastàlgia és, etimològicament, el dolor dels pits. Clínicament s’ha utilitzat aquest terme per referir-se al dolor de les glàndules mamàries diferenciant la seva aparició durant o en absència del cicle menstrual. S’assumeix que el dolor mamari al final del cicle en cada període menstrual estaria relacionat amb causes hormonals; en coincidència amb la 2a meitat del cicle menstrual (fase lútea) i dies previs a la menstruació, probablement relacionat amb un desequilibri d’estrògens i progestàgens.

En aquest article ens referirem al dolor mamari no relacionat amb el cicle menstrual que sol ser un motiu de consulta extremadament freqüent, tant a la consulta de medicina general com de ginecologia. Podríem afirmar que parlem d’un símptoma molt freqüent, molt preocupant i, en alguns casos, molt intens.

Com es valora el dolor mamari?

Des de sempre la valoració del dolor és bastant dificultosa i ens és molt útil utilitzar una escala analògica objectiva per quantificar la intensitat. En aquesta escala es pregunta a la dona el grau de dolor que sent de l’1 al 10. També és útil valorar en quina mesura afecta el dolor mamari a la vida quotidiana (treball, vida social, relacions de parella, etc.)

És important una bona història clínica ja que d’ella s’entreveuen, la majoria de les vegades, les causes relacionades, tenint especial interès el tipus d’activitat laboral habitual, hàbits de vida, activitat física, etc. Cal destacar l’important paper que juga l’estrès ja que en un alt percentatge de casos es sobrecarrega la musculatura de l’espatlla i del coll produint un dolor reflex cap a la graella costal, el tòrax i els pits.

Més enllà d’aquestes consideracions, és clar que la mastàlgia és un signe clínic que preocupa profundament a la dona en relació a dos aspectes principals:

– la intensitat del dolor: de moderada a intensa. Percepció per part de la dona de risc associat al càncer de mama.

– l’especial significat del pit en l’esfera sexoafectiva de la dona.

Com la diagnostiquem?

No existeix cap mètode d’imatge que permeti aclarir l’origen de la mastàlgia, malgrat això és convenient respectar sempre un protocol de diagnòstic que inclourà:

  • Història clínica
  • Exploració física
  • Mamografia i/o ecografia mamària d’acord amb l’edat i antecedents de la dona

Quan s’ha descartat qualsevol sospita de patologia orgànica (abscés, quist, tumor, etc.) s’ha d’informar i tranquil·litzar la dona respecte la naturalesa benigna del dolor. En la gran majoria dels casos es tracta d’un dolor associat a compressions nervioses del plexe cervical associat a estrès, sobrecàrrega laboral o algun grau d’artrosi associat.

Quin tractament hi ha per la mastàlgia?

Els tractaments fins ara proposats per a la mastàlgia han estat molt diversos, des de tractaments hormonals fins a canvis en els hàbits alimentaris. En l’actualitat predomina l’ús d’antiinflamatoris no esteroides (AINE) en quantitats variables, la majoria de les vegades segons necessitat. Aquest enfoc terapèutic no està exempt d’efectes adversos com la intolerància gàstrica, a més del fet de suposar un increment en la despesa econòmica tant a la dona com al sistema públic de salut.

Altres enfocaments terapèutics s’han mostrat altament eficaços com la fisioteràpia, osteopatia o infiltracions amb baixes dosis d’anestèsics locals; en tots els casos amb l’objectiu d’actuar sobre el sistema nerviós i osteoarticular com a principals responsables del dolor mamari acíclic.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia, Salut sexual i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.