Un 8 de març cada cop més viu

WeCanDoItL’ASSIR de BCN amb totes les dones i per la igualtat de drets

La fantasia que el 8 de març no fos, en algun moment, necessari i no calgués reivindicar els drets de les dones, la podem seguir tenint en el nostre imaginari ja que aquest dia agafa més força en ple segle XXI.

Les esperances dipositades en l’evolució d’una societat cada cop més justa, solidària, igualitària i paritària queda lluny de l’objectiu. Les dones continuen en franca desigualtat vers els homes tant pel que fa a nivell laboral, com familiar, polític i demés esferes de la vida social. A més es segueix penalitzant el ser dona i mare i poder tenir les mateixes oportunitats que els homes en els entorns laborals.

Segons un estudi de l’Observatori Social de La Caixa demostra que les dones, pel simple fet de tenir fills/es o tenir l’edat de ser mares, tenen un 30% menys de possibilitats d’accedir a una entrevista de feina i existeix un biaix en el procés de selecció donant més oportunitats als homes. A més a més, en els processos de selecció per una feina continuen existint els estereotips relacionats amb la maternitat que situen les dones amb un menor compromís i productivitat en l’entorn laboral i un major compromís amb la família i, en canvi, es premia la paternitat donant als homes un punt de major responsabilitat pel simple fet de “posar seny” i “responsabilitzar-se” amb la paternitat.

Evidentment, continuem molt lluny de la corresponsabilitat real en la criança. En aquest sentit, podem estar d’acord que una millora en els permisos de paternitat pot contribuir amb aquesta corresponsabilitat però aquestes expectatives no seran reals si no hi ha una transformació social i, especialment, del mon laboral que continua funcionant amb els estereotips clàssics de gènere.

Per altra banda, en ple segle XXI, veiem com pot circular un autobús que nega la violència masclista, tenim sentències d’abusos sexuals que queden en la quasi absoluta impunitat i, cada cop més, les dones veiem que allò que teníem o que ens semblava que teníem assolit va caient com un castell de cartes, ja que estava construït sobre la més absoluta fragilitat.

Per això, de nou el 8 de març agafa més força i aquesta lluita té unes característiques diferents a les feministes del segle XIX i XX, ara sumen les dones i també els homes que no volen saber res d’aquest masclisme que continua enquistat en la nostra societat.

MaryWollstonecraft

Mary Wollstonecraft (Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure)

Mary Wollstonecraft (mare de Mary Shelley) va escriure al 1791 el llibre la Vindicació dels drets de les dones i és la pionera del feminisme, va ser qualificada de ser una “hiena amb faldilles” i va ser marginada com moltes altres dones que la van succeir. Des de llavors fins ara ha plogut molt dins dels moviments feministes i s’han modificat els apel·latius adreçats a les dones feministes, no han desaparegut, simplement s’han substituït per d’altres.

Malgrat tot, la por pel nou feminisme no s’atura i aixeca de nou als guardians del masclisme hegemònic que envien, entre altres estratègies, aquests autobusos que circulen lliures pels carrers de ciutats i pobles amb missatges que van en contra dels drets humans. Encara sort que no s’han atrevit encara a enviar un monstre com el de Frankenstein per destruir-ho tot, potser pel parentiu d’aquest amb la primera feminista que els deu aturar.

Se’ns gira molta feina i l’ASSIR a Barcelona continuarà treballant per mantenir els drets de les dones pel que fa a una atenció en salut basada en una perspectiva de gènere, per una societat lliure de violència masclista, pels drets sexuals i reproductius i per la corresponsabilitat en la cura i la criança.

Molt bon 8 de març per a totes i tots.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Informa't a l'ASSIR i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.