25N: els ASSIR de Barcelona en contra de la violència masclista

violencia_25NEls ASSIR de Barcelona volem mostrar novament aquest 25 de novembre el compromís dels i les professionals d’aquests serveis en la lluita per l’eliminació de la violència masclista.

En el que portem d’any, han mort 7 dones a Catalunya víctimes de violència masclista, de les quals només 1 havia presentat denúncia. S’han realitzat en total 9.880 denúncies per violència masclista, 2.517 de les quals han estat realitzades a la regió policial metropolitana de Barcelona. Malauradament aquestes dades són només la punta de l’iceberg, ja que moltes dones no denuncien les situacions de violència en les quals es troben.

Dades sobre violència masclista 2018.

Aquestes xifres posen de manifest que la violència masclista continua sent un problema també de salut pública i els serveis de salut són bàsics per la seva detecció i atenció. Els serveis de salut sexual i reproductiva ocupen un lloc clau en el sistema de salut per la detecció i abordatge de la violència ja que, la majoria de les vegades, la violència masclista comporta també el control del cos i de les sexualitats de les dones.

Durant aquest any a Catalunya s’ha donat un augment del 20% del homes detinguts entre 18 i 20 anys per violència masclista i sembla que un dels motius podria ser perquè les noves tecnologies obren la porta a noves formes de control i d’agressió que són denunciables. Aquest augment d’homes joves detinguts ens posa en una situació d’alerta per intervenir de manera específica en la població jove.

La intervenció dels ASSIR en aspectes de salut sexual durant l’adolescència i joventut a través de les Tardes Joves, les intervencions a les escoles, o les consultes individuals que realitzem ens permeten observar dades com les que ha publicat l’Agència de Salut Pública de Barcelona en l’enquesta FRESC 2016,  que posen de manifest que 1 de cada 4 noies de 17 a 18 anys ha patit algun tipus de maltractament per part de la parella.

A l’ASSIR es pot trobar un lloc per poder explicar situacions que impliquen violència en la població jove i, per això, preguntem de manera sistemàtica sobre les característiques de les vinculacions emocionals i de relacions sexuals, per tal d’ajudar a identificar situacions que no son igualitàries i/o que impliquen situacions de violència.

Si ets una noia que et trobes en aquesta situació i vols manifestar el malestar davant de determinades relacions emocionals en les quals et sents controlada per la teva parella, o amb agressions tant físiques, com psicològiques i sexuals, trobaràs en el nostre servei un lloc d’escolta proper i confidencial. També disposes de la web Sexejoves per fer consultes online sobre aquests aspectes.

El nostre compromís amb la detecció i atenció de la violència masclista fa que també actuem en els diferents moments vitals de les dones i, per això, s’ha introduït en el nou protocol de control i seguiment de l’embaràs del Departament de Salut, el cribratge universal de la violència masclista en totes les embarassades a través del qüestionari PVS (Partner Violence Screening). Diversos estudis posen de manifest que la violència contra les dones s’inicia o augmenta durant l’embaràs, i la violència masclista durant l’embaràs pot arribar a ser d’un 17%. El període de postpart també és un moment de major vulnerabilitat en les dones i també es poden produir situacions de violència.

La violència masclista en el període d’embaràs i postpart té greus conseqüències per les dones i les criatures, malgrat això, la majoria de dones no parlen de violència si no se’ls pregunta i només revelaran la seva situació a professionals que demostrin acollida i empatia. Per això, creiem convenient preguntar sobre aquests aspectes com a mínim un cop per trimestre durant la gestació i el postpart.

Si ets una dona embarassada o estàs en el període postpart i et trobes en una situació de violència o no saps si realment ho és, a l’ASSIR trobaràs professionals qualificats, empàtics i amb capacitat per ajudar-te en aquesta situació. El circuit Barcelona contra la violència vers les dones també ens permet treballar coordinadament entre els diferents professionals i nivells assistencials, per tal de proporcionar la millor atenció i acompanyament en aquesta situació.

En cas d’altres demandes que facis a l’ASSIR, relacionades amb la salut sexual i reproductiva, també pots explicar si et trobes en una relació sentimental amb violència, el/la professional que t’atén pot ajudar-te.

No ho dubtis, si estàs en una situació de violència masclista a l’ASSIR també trobaràs un espai d’ajuda i amb professionals compromesos.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.