Com et podem ajudar si has patit un abús sexual?

En un cas així potser necessitaràs orientació i ajut professional o potser no, depèn de moltes circumstàncies.

En tot cas, si no ho demanes que sigui perquè creus que realment no ho necessites, però intenta no inhibir-te per vergonya o per sentiments de culpa… És paradoxal, però sovint apareixen aquests sentiments, que no tenen raó de ser.

També et pot passar que no sàpigues segur si has patit un abús o una agressió i si et cal, o no, algun ajut (ja sigui mèdic, psicològic o legal). Si tens dubtes, és millor demanar atenció.atencio_abus_sexual

En aquest article t’expliquem què és l’abús sexual i altres formes d’agressió i on pots recórrer si n’has patit.

Abús sexual: Violència sexual

L’abús sexual és una de les formes d’expressió de la violència masclista. Si bé la llei diferencia l’agressió de l’abús, aquest últim sempre està present.

Hi ha abús sexual quan la persona agressora s’aprofita d’una situació de major poder (ja sigui físic, psicològic, d’estatus, d’edat…) per atemptar contra la llibertat sexual d’una altra persona, la qual cosa constitueix una vulneració dels seus drets sexuals i de la seva integritat personal.

Així, qualsevol pràctica sexual que sigui viscuda com a ofensiva o que passi per damunt del desig i del consentiment de la persona (sigui perquè no el vol donar, o perquè no té possibilitats de donar-lo) suposa un abús sexual.

La violència sexual pot exercir-se amb enganys i manipulació, o de forma més o menys intimidatòria i/o agressiva: pot anar des de les expressions ofensives, a les amenaces d’abús, els tocaments, l’assetjament, la violació…

Els abusos i agressions sexuals afecten majoritàriament al gènere femení en totes les edats i es poden manifestar cap a infants, adolescents, joves, persones adultes o grans, independentment de la identitat, de la orientació sexual…

Quan la persona pertany al col·lectiu homosexual, bisexual, transsexual… la violència sexual que pot patir encara serà menys visible i/o estarà més estigmatitzada.

En molts casos l’abús sexual (especialment el que es repeteix en el temps) és perpetrat per una persona de l’entorn (família, parella, amics, coneguts…) i, a vegades, amb una consciència poc clara, o inexistent, del sentit de la vivència per part de la víctima (com passa en l’abús sexual infantil).

La violència sexual està força estesa en la nostra societat, perquè l’actual patriarcat segueix promovent el sexisme i, conseqüentment, el masclisme. A més, ara es disposa de mitjans tecnològics molt potents per dur a terme, promoure i difondre actes de violència sexual.

Així doncs, i malauradament, amb el pas dels anys es manté la violència masclista en general, i la sexual en particular.

On pots recórrer si has patit un abús o una agressió sexual?

Centres de Salut Especialitzats en l’atenció a la violència sexual:

  • En cas que s’hagi patit (o si es sospita que s’ha patit) una agressió sexual recent cal anar ràpidament a urgències. A Barcelona, quan es tenen 16 anys o més, l’hospital de referència és l’Hospital Clínic. Abans d’aquesta edat cal anar a l’Hospital de Sant Joan de Déu, que atén els casos d’abusos sexuals a menors de 16 anys.
  • El Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) realitza una tasca de detecció, i d’orientació i d’atenció preventiva, contraceptiva, ginecològica i psicològica, especialment en el casos d’abusos i en el seguiment de les persones que han patit agressions sexuals.
  • Les psicòlogues de l’ASSIR poden facilitar atenció a les persones que estan vivint situacions d’abús en l’àmbit de la parella o ex-parella, i també oferir ajut psicoterapèutic a aquells problemes psicològics, afectius, relacionals, sexuals… que es poden derivar, a curt o a llarg termini, de la vivència d’haver patit abusos o agressions sexuals en algun moment de la vida.

Servies Especialitzats en la prevenció i atenció a la violència masclista:

  • Els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) poden oferir suport psicològic, i també orientació legal (de cara a les denúncies).
  • El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) s’adreça a aquelles dones i menors que estan en una situació de violència masclista d’alt risc.
  • El Servei d’Atenció als Homes (SAH) realitza un treball d’atenció psicològica als homes (també als adolescents i joves), per a la promoció de les relacions no violentes.

Serveis d’atenció i protecció on poder comunicar situacions d’abusos o sospita d’abús:

  • Els Centres de Serveis Socials són centres de referència en casos d’abusos sexuals a menors, o d’altres col·lectius vulnerables, ja que a partir d’ells es poden articular mesures de protecció.
  • Les treballadores socials dels Equips d’Atenció Primària (EAP) poden oferir una primera atenció i informació, així com realitzar la coordinació amb l’estament social que sigui necessari en cada cas.

Per últim, recordar que els “Punts Liles”, que l’Ajuntament de Barcelona posa a les grans festes de la ciutat, faciliten una primera orientació i atenció als casos d’abusos o d’agressions sexuals que es puguin produir en aquests espais lúdics.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.