La mamografia

El càncer de mama és el més freqüent en la dona en el món. A Espanya s’estima una freqüència que oscil·la sobre 1 càncer de mama cada 8-9 dones i es calculen uns 26.000 casos nous anuals i unes 6.000 dones que moren per aquesta causa.

Per això, la importància de la seva prevenció. Es considera que només entre el 10 al 15% dels càncers de mama són hereto-familiars, és a dir, causats per una mutació genètica transmesa pels progenitors, de manera que, entre el 85-90% dels càncers de mama són els anomenats “esporàdics” o, dit d’una altra manera, de CAUSA DESCONEGUDA, la qual cosa explica perquè la recomanació de la prevenció d’aquesta malaltia és per a TOTA la població femenina.

Al no saber les causes de la malaltia no es pot evitar que aparegui, però si que es pot diagnosticar el càncer de mama de forma precoç i es pot evitar la mort per aquesta malaltia.

Hi ha unanimitat en què la MAMOGRAFIA, és el millor mètode per estudiar la mama, tant per al cribratge (dones asimptomàtiques, de baix risc) com diagnòstica (dones amb algun signe-símptoma i / o d’alt risc). D’altra banda, coincideixen els experts, en la importància de l’examen clínic ginecològic dels pits i l’autoexamen de mama mensual, com a formes de detectar algun signe de sospita.

La mamografia, consisteix en una radiografia de les mames amb un aparell de raigs X dissenyat per a tal fi anomenat mamògraf, amb dosis molt baixes de radiació. La mamografia és capaç de detectar lesions en estadis molt incipients de la malaltia, fins a dos anys abans que siguin palpables i quan encara no han envaït en profunditat ni s’han disseminat als ganglis ni a altres òrgans. Quan el tumor es detecta en aquestes etapes precoces és possible aplicar tractaments menys agressius, que deixen menys seqüeles físiques i psicològiques en la dona. La mamografia és una prova senzilla i no dolorosa, encara que en ocasions pot resultar molesta, ja que cal fer pressió sobre la mama per millorar la qualitat de la imatge. Perquè cap zona de la mama quedi sense explorar es realitzen, generalment, dues projeccions per cada mama. S’estima que la mamografia permet detectar els tumors en el 90% dels casos, quan es tracta de mames adiposes.

Les limitacions de la mamografia s’aprecien especialment en dones joves a causa de que les seves mames solen tenir un teixit glandular dens. En aquest cas, es complementa amb una ecografia de mama.

No hi ha acord pel que fa a determinar quan s’ha de començar a realitzar la mamografia i amb quina freqüència s’ha de fer.

Els programes de cribratge poblacional d’Espanya recomanen començar als 50 anys fins als 69 i fer-los bianualment. L’edat és la causa que es considera de màxim risc i, per tant, de màxim impacte. Existeixen societats com la SEGO (Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia), la SERAM (Societat Espanyola de Radiologia Mèdica), la SEDIM (Societat Espanyola de Diagnòstic per Imatge de la Mama), avalades per les seves corresponents societats europees, que proposen l’inici de la mamografia sobre els 40-45 anys amb una freqüència anual.

Els principals problemes de la mamografia radiquen, d’una banda, en la seva relativa baixa capacitat diagnòstica a la mama densa, que pot ser tan baixa com un 60%, casos que s’han de complementar amb una ecografia de mama arribant llavors a superar el 95%. D’altra banda, els anomenats “falsos positius” o “falses alarmes” que és quan apareixen signes de sospita per la imatge que culminen en una biòpsia benigna, la qual cosa implica temps d’espera i angoixa per part de les dones. I, finalment, el “sobre-diagnòstic” que és quan es diagnostica una alteració no maligna però amb el potencial teòric de malignitzar, o no, i que pot comportar a possibles cirurgies innecessàries.

Un altre debat sobre la mamografia, és que el seu principi físic són les radiacions ionitzants, però cal dir que les dosis estan molt ben regulades i reglades. I per últim, una altra qüestió a tenir en compte és la molèstia inherent de la compressió mamogràfica que es pot minimitzar si es realitza l’exploració una setmana posterior a la menstruació i parlant-ne amb el tècnic radiòleg, qui coneix la forma tècnica sobre el posicionament i podrà alleujar el disconfort.

S’ha de tenir en compte que una mamografia negativa no ens ha de deixar falsament tranquils. És important saber que si hi ha algun símptoma s’ha de fer una exploració i de nou tècniques d’imatge com una ecografia i si cal una nova mamografia.

Per tot això, la decisió de fer-se una mamografia ha de ser una decisió conscient, valorant tota aquesta informació. Pots parlar-ho amb el/la professional de la salut que segur que pot ajudar-te.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.