Els joves avancen l’inici de les relacions sexuals?

En general, tenim la sensació que els joves cada vegada inicien abans les relacions sexuals i a més a més, aquesta és una dada que preocupa a pares, mestres, sanitaris i a la societat en general. Això és cert? Tenim motius per preocupar-nos?

L’Enquesta de Salut i Hàbits Sexuals del Ministeri de Sanitat i Consum ens deia l’any 2003 que els adolescents, efectivament, començaven a tenir relaciones sexuals a una edat més precoç que els seus iguals anys enrere, i situaven l’edat mitja de la primera relació sexual amb penetració en els 17’5 anys en els nois i en els 18’2 anys en les noies. Més endavant, ja al 2016, la Societat Espanyola de Contracepció afina una mica més i especifica que concretament, les noies menors de 20 anys, tenen la seva primera relació sexual als 16’2 anys: 3 anys més aviat del que ho van fer les seves mares de 45 a 49 anys. La bona notícia és que aquestes joves es van protegir amb un mètode contraceptiu amb molta més freqüència del que ho van fer les seves mares anys enrere.

Segons el CEEISCAT (centre d’estudis epidemiològics de Catalunya) el desarrelament i/o el fracàs escolar, la falta de comunicació amb els pares, el consum de substàncies, les dificultats en la negociació de l’ús del condó i l’ús d’internet per a contactar parelles sexuals, són alguns dels factors associats a l’inici precoç de les relacions sexuals (15 anys o menys) en població jove. Altres estudis apunten també el baix nivell econòmic i a la predisposició genètica.

I, perquè sovint considerem aquest inici precoç com un motiu de preocupació?

Doncs perquè l’inici precoç de les relacions sexuals afavoreix les conductes sexuals de risc. Aquestes serien sobretot el no usar protecció ni en la primera relació ni en les següents, tenir múltiples parelles sexuals, més risc d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i càncer de cèrvix, i fins i tot, més risc de depressió i de manca d’autoestima.

Sabem també que el comportament sexual d’ambdós sexes és diferent. En general, els nois reporten un major nombre de parelles sexuals i un menor ús del preservatiu amb les parelles ocasionals. En canvi, les noies, solen tenir relacions sexuals en el marc d’una relació estable, i amb aquestes es protegeixen menys ja que concedeixen gran importància al vincle afectiu, buscant profunditzar la relació de parella sota un context amorós amb una percepció del risc de ITS disminuïda. Òbviament, això només són generalitzacions extretes de dades estadístiques provinents d’estudis, però la realitat és que cada jove és un món particular amb conductes, emocions i interessos concrets que cal abordar individualment.

A l’ASSIR, el coneixement de l’avançament de les relacions sexuals i tota la informació que tenim al voltant d’aquest fet, ens impulsa a treballar per precipitar-ne la prevenció. No tant amb l’objectiu d’endarrerir l’edat en què els joves inicien les relacions sexuals – objectiu segurament massa pretensiós – sinó per intentar que aquestes relacions siguin segures, desitjades, consentides i lliures, evitant així les complicacions que se’n puguin derivar i gaudir d’una sexualitat més saludable i satisfactòria.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Joves i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.