Recomanem el portanadons? Sí, però que sigui ergonòmic

Es pot utilitzar des del naixement, fins i tot si el teu nadó és prematur/a i no hi ha límit de pes ni d’edat i, si es fa correctament, té molts beneficis per ambdós.

portament_nadons

El portanadons permet portar el nadó sobre el pit i això té els mateixos beneficis que anar en braços i que el contacte afectiu (carícies, massatge,..). També proporciona sensació de seguretat i tranquil·litat, millora la qualitat del son, dóna un major benestar físic, potencia l’afecció o aferrament (“apego”), beneficia el desenvolupament del sistema nerviós i l’adaptació a l’entorn. També afavoreix la lactància materna prevenint els còlics i la disminució del plor.

Per al portador/a afavoreix la relació amb el nadó, millora l’autonomia i mobilitat, disminueix la depressió postpart de la mare (més oxitocina), la higiene postural per l’adult/a i, si és comença des del naixement, no hi ha límit d’hores ja que l’esquena s’acostuma molt lentament a l’augment de pes.

A més, el portament (“porteo”) del nadó actua en la prevenció de plagiocefàlies posturals (malformació del crani per posicions supines mantingudes) i afavoreix un millor desenvolupament de l’esquena i malucs. Aquests beneficis són importants de tractar ja que si aquest portament no és ergonòmic podria empitjorar el desenvolupament de l’esquena (els infants neixen amb la columna amb forma de C, i més endavant ja van madurant les articulacions cervicals i lumbars per poder mantenir el cap i l’esquena rectes) i els malucs (l’articulació del fèmur i la pelvis acaba madurant correctament si les cames i la pelvis formen una M o el que es coneix com a posició de “granoteta”).

Basant-nos en la teoria de l’afecció o aferrament (“apego”), l’individu té la necessitat innata de vincular-se amb altres individus específics. És una necessitat primària, com la d’alimentar-se, i les conductes d’aferrament es mantenen al llarg de la vida i són la base de futures relacions interpersonals.

Dels 4 tipus de patrons d’aferrament que hi ha (patrons de Mary Ainsworth):

  • el segur
  • l’insegur / evitatiu
  • l’insegur / ambivalent
  • l’insegur / desorganitzat (aquest 4t patró de Main i Salomon)

el segur és el que garanteix un correcte desenvolupament holístic i integral de les criatures.

I perquè s’estableixi un patró d’aferrament segur el nadó necessita que el seu progenitor/a tingui una bona disponibilitat afectiva i emocional, donant-li suport quan ho necessiti i joc interactiu i plaent. Per tot això, es recomana el contacte pell amb pell i el portament ergonòmic i segur.

Què vol dir ergonòmic i segur?

El portanadons ha de respectar la fisiologia i fisonomia del nadó i de l’adult i que no aporti perills o accidents evitables, que podrien succeir per un ús inadequat i mala praxi.

Normes per a un portament dels nadons segur:

  1. Idealment, vertical i amb el seu ventre tocant el nostre cos. Pot ser cap al pit, suportat a la pelvis (més de 3 mesos) o a la nostra esquena.
  2. Asseguts i no “penjats” en el portanadons, ja que es sobrecarreguen els seus genitals amb el seu propi pes i no està en posició correcta o “granoteta”.
  3. Si està amb el seu ventre al nostre pit, l’alçada ha de permetre’ns donar-li un petó al cap. Si estigués més avall, es mouria molt i donaria canvis al nostre centre de gravetat, creant-nos mal d’esquena.
  4. Vies aèries lliures (nas i boca), amb el mentó allunyat del seu estèrnum.

El bon portament per les persones adultes ha d’afavorir l’alineació postural i, per tant, enfortir la musculatura de l’esquena, els abdominals i el perineu.

Hi ha diferents tipus de portanadons que s’adapten segons l’edat i no segons el pes de la criatura. Sovint els fabricants indiquen el portanadons pels kg i no per la maduresa fisiològica del nadó, sobretot de la seva esquena i malucs.

En conclusió, els/les professionals de pediatria, obstetrícia (llevadors/es) i altres professionals relacionats amb la criança dels infants han de conèixer què és i com s’ha de realitzar el portament ergonòmic i quins beneficis té per la mare/pare – nadó. Està demostrat que és segur si es fa correctament i s’hauria de recomanar en el cas de plagiocefàlies posturals, còlics del lactant i displàsies de maluc.

Article relacionat al Blog del CAP Poblenou:
Ens posem bé el mocador portabebès?

Webgrafia:
https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2014-12/el-porteo-ergonomico/

http://www.bebesante.fr/environnement/le-portage-de-bebe/le-bon-portage-selon-le-dr-de-gasquet/

http://elpais.com/elpais/2017/03/07/mamas_papas/1488897185_727120.html

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Postpart i lactància i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.