Prevenció del càncer de mama

El càncer de mama és la primera causa de mort entre la població femenina a Espanya. Cada any es diagnostiquen 26.000 nous casos.

Aproximadament el 30% dels càncers diagnosticats en dones s’originen a la mama.

Aquestes xifres han obligat a reflexionar i a impulsar el fet que el càncer de mama es converteixi en un objectiu de salut prioritari per a tothom. El grup d’edat de major incidència és dels 45-65 anys. S’estima que la probabilitat de patir un càncer de mama sent dona és d’1 entre 8 a Espanya.

S’ha pogut confirmar que, gràcies a la realització de campanyes de diagnòstic precoç de càncer de mama, la mortalitat per aquesta malaltia ha disminuït d’una manera significativa, almenys quan es realitza en l’edat de major incidència (per sobre dels 50 anys ). I que les possibilitats de curació dels càncers de mama que es detecten en la seva etapa inicial (in situ) és pràcticament del 100%.

Tant la mamografia com l’autoexploració mamària, ens permeten fer un diagnòstic precoç de la malaltia.

L’autoexploració mamària és el mètode a través del qual la dona examina les seves mames amb l’objectiu d’establir com són normalment i així detectar qualsevol canvi tant en les mames com a nivell de les aixelles. Aquest control hauria de fer-se mensualment. Les pacients han de rebre instruccions pel que fa a la tècnica. És convenient vigilar l’aspecte, mida i forma de les mames així com la possible aparició de paquets. En cas de trobar qualsevol canvi és important comunicar al metge la detecció de qualsevol nou símptoma.

lemonsEn aquest sentit, la campanya actual “Coneix les teves llimones” dissenyada per Corrine Ellsworth Beaumont dóna a conèixer, a través d’imatges de llimones que representen les mames, 12 símptomes que estan relacionats amb el càncer de mama.

En molts casos el diagnòstic de càncer entre les dones que han practicat l’autoexploració s’efectua en estadis més precoços.

L’autoexploració mamària és molt recomanable, però mai pot substituir la mamografia, ja que aquesta última ens permet diagnosticar tumors no palpables.

Què podem fer per disminuir el risc de patir càncer de mama?

Tot i que hi ha factors no modificables que augmenten el risc de patir la malaltia (sexe, edat, paritat, genètica, etc.) estudis recents han demostrat que el risc de patir aquesta malaltia pot disminuir realitzant canvis en l’estil de vida.

El càncer de mama s’ha associat tant amb la societat industrialitzada com amb l’estil de vida occidental. La manera de vida actual s’identifica amb sobrealimentació, excés de pes i baixa activitat física.

Múltiples estudis a llarg termini han demostrat que les dones que fan activitat física de moderada a energètica durant més de 3 hores a la setmana tenen entre un 30% i un 40% menys risc de càncer de mama. Això és aplicable a totes les dones, independentment dels seus antecedents familiars o de càncer de mama. Alguns estudis mostren que com més elevat sigui el nivell d’activitat, menor és el risc de càncer. Malgrat això, no se sap amb certesa si s’ha d’assolir algun nivell d’activitat específic per reduir el risc. Si bé l’activitat durant tota la vida d’una persona és important, l’activitat a qualsevol edat pot ajudar a reduir el risc de càncer de mama, realitzant exercici físic de forma regular (com a mínim quatre hores a la setmana).

El vincle entre alimentació i risc de càncer és complex i no és fàcil d’establir, principalment perquè la nostra dieta conté productes molt variats. Malgrat això, no hi ha dubte que els químics utilitzats en l’elaboració dels aliments processats o les substàncies amb què es tracten les collites, afavoreixen al llarg del temps la proliferació de cèl·lules cancerígenes. Algunes d’aquestes substàncies són liposolubles i tendeixen a acumular-se en el teixit gras durant llargs períodes de temps a causa de que no són biodegradables. L’activitat biològica corresponent a aquests disruptors hormonals (xenoestrogens) bioacumulats en el teixit adipós, són un factor de risc de càncer de mama.

D’altra banda, les dones amb sobrepes i obeses, que es caracteritzen per tenir un IMC (índex de massa corporal) superior a 25, tenen un major risc de presentar un càncer de mama, en comparació amb les dones que mantenen un pes saludable, especialment després de la menopausa. Tenir sobrepes també pot augmentar el risc que el càncer de mama torni a aparèixer (recurrència) en les dones que ja van tenir la malaltia.

Aquest major risc es deu, en part, al fet que les cèl·lules de greix produeixen estrogen, és a dir, com més cèl·lules de greix hi ha més estrogen en el cos, i l’estrogen pot donar lloc al desenvolupament i creixement del càncer de mama de receptors d’hormones positius. Actualment sabem que el fet de tenir més cèl·lules de greix pot produir una inflamació de grau baix en el cos a llarg termini. La inflamació crònica s’ha vinculat a un major risc de recurrència del càncer de mama. Les proteïnes segregades pel sistema immunitari semblen estimular el creixement de les cèl·lules del càncer de mama, especialment del càncer de mama de receptors d’estrogen positius en les dones postmenopàusiques.

El consum d’alcohol és també considerat un factor que augmenta el risc de patir càncer de mama. El risc augmenta quant major sigui la quantitat d’alcohol ingerida i el període de consum.

Per tant, si adoptem bons hàbits d’alimentació i mantenim una activitat física i emocional saludable, estarem fent la nostra part per prevenir el càncer de mama.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.