Perquè la violència masclista?

25n_diainternacionalcontraviolencia

La violència masclista pot afectar totes les nenes i totes les dones de qualsevol edat, amb independència de la seva identitat i orientació sexual, però també els homes gais, bisexuals,  transsexuals…, així com els nens, poden patir violència derivada dels valors patriarcals i del masclisme.

De fet caldria parlar de “violències masclistes ” ja que:

 • Hi ha diferents tipus de violència: física, psicològica, sexual, econòmica… (que són formes no excloents, i on la psicològica sempre hi és present).
 • Pot tenir una gravetat i unes conseqüències molt diferents.
 • Pot donar-se en forma d’episodi agut, tractar-se d’una situació crònica de maltractament, d’una violència d’aparició…
 • Pot manifestar-se de formes més o menys actives i evidents: Lesions físiques, violacions, violència ambiental, amenaces, abús, assetjament, control, menyspreu, negligència…
 • Pot donar-se en qualsevol àmbit: familiar, de parella o ex-parella, laboral, social…

Avui en dia, també l’àmbit virtual constitueix un mitjà des d’on exercir el control sobre la dona i vehicular la violència masclista, alhora que ofereix al patriarcat modern una altra eina de promoció i extensió dels valors, esquemes, marcs de referència… associats al poder, entre ells el sexisme.

Perquè es produeix i perviu?

L’anomenada violència masclista, sexista, de gènere o patriarcal, té la seva base en les desigualtats i desequilibris de poder entre l’home i la dona a la societat.

Les Nacions Unides defineix la violència masclista com aquells actes vers les dones que puguin tenir com a conseqüència un dany físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com privada.

En les democràcies del nostre entorn, la violència masclista (especialment la de caràcter més greu i evident) indigna, sorprèn…

Hi ha diferents aspectes de tipus estructurals, socials i personals implicats:

El patriarcat, en les seves diferents configuracions històriques i culturals, perviu en la majoria de societats des de fa molts segles.  És  una estructura de poder i, com a tal,  compta amb medis per  promoure els seus valors, esquemes… i mantenir-se en el poder.  Una d’aquestes formes és el sexisme.

El sexisme és una construcció social que, de forma conscient i inconscient, impregna el conjunt de la societat d’uns determinats valors i d’un rols sexuals diferenciats per cada sexe, tot establint una preponderància als  espais productius i d’administració de la riquesa (associats al gènere masculí), per sobre dels espais reproductius, de criança i de cura (associats al gènere femení), als quals continua donant un valor subsidiari.  Estableix una diferència de valor entre els generes que afavoreix, a nivell estructural, el manteniment del patriarcat, i en la masculinitat individual, el masclisme.

El masclisme és un model de masculinitat que legitima aquesta diferència de valor entre les persones, infravalora la dona, i promou unes actituds en els rols sexuals, i un marc de relacions entre els gèneres, caracteritzat pel desequilibri de poder. Es justifica i facilita, així, la preponderància de l’home, el control sobre la dona, i la possibilitat que es produeixi violència masclista.

Aquesta violència és difícil de combatre perquè -malgrat les lluites feministes i els avenços aconseguits en igualtat de drets i d’oportunitats per a les dones- el patriarcat, el sexisme i el masclisme segueixen existint, actuen en retroalimentació, i marquen, de fet,  unes desigualtats importants entre els homes i les dones en la societat.

Quines característiques té?

La violència masclista té un caràcter:

 • Instrumental, doncs constitueix un mitja per aconseguir el domini i el control del gènere femení.
 • Estructural, ja que es deriva de la pròpia estructura de poder. Per això durant segles ha estat ocultada, consentida, i fins i tot, legitimada per la societat i pels seus estaments de poder.
 • Transversal a la tota la societat. Qualsevol persona la pot exercir o patir, amb independència de la classe social, de la situació econòmica…

L’estereotip estigmatitzat sobre la figura de “l’home maltractador” i “la dona maltractada”, fa que molts homes que exerceixen violència i moltes dones que la pateixen, no ho reconeguin.

 

 

 

 

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Perquè la violència masclista?

 1. lluisa ha dit:

  Felicitats a tots aquells/aquelles que esteu fent canviar aquesta situacio. Que canvii ja per no haver d’aplicar la violència contra la violència.

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.