Disminució del dolor durant el part a través de la hidroteràpia

hidroterapia_parto_FAME

Imatge de “Iniciativa al Parto Normal. Guía para madres y padres”. FAME

Un dels mètodes no farmacològics que darrerament sol·liciten, i cada cop més, les dones gestants per alleugerir el dolor durant el part és la hidroteràpia.

El dolor, que una gran part de les dones manifesta durant el treball de part, és una percepció sensorial localitzada i subjectiva que pot ser més o menys intensa, molesta o desagradable i que se sent en una part del cos. En aquest sentit, el part és un procés natural que requereix d’una preparació de la dona per tal que pugui controlar el dolor que es produirà durant les diferents etapes del part. Així doncs, és imprescindible que les dones puguin disposar d’eines per poder controlar la sensació dolorosa i gaudir del naixement del seu fill o filla.

En el nostre país cada dona pot decidir de quina manera vol gaudir del seu part i també com vol alleugerir el dolor durant aquest procés, garantint el seu confort i tenint una vivència positiva del naixement de la seva criatura i, per això, es disposa de diferents mètodes no farmacològics com la hidroteràpia, que ha demostrat la seva eficàcia en la reducció del dolor.

Aquest mètode consisteix en la immersió de la dona en una banyera, amb una temperatura de l’aigua adient (36,5 – 37 ºC) amb la qual millora la relaxació vaginal, perineal i cervical alhora que augmenta la producció d’oxitocina endògena (produïda pel propi cos). Cal també que la gestació es catalogui de risc baix i que es certifiqui el benestar maternofetal abans de la hidroteràpia i durant el procés.

L’acceptació de l’ús de la immersió en l’aigua com una opció d’atenció durant el treball del part es va realitzar al Regne Unit al 1993, amb la publicació de l’informe Changing Childbirth, que recomanava un espai dins de la sala de parts amb banyera com una opció disponible per a les dones.

No existeix un moment ideal per la immersió en l’aigua dins dels diferents períodes del part, tot i que en diferents articles es parla d’una dilatació de 5 cm, la majoria d’estudis conclouen que no ha de limitar-se al temps ni el període i que l’indicador per fer ús de la hidroteràpia durant el part ha de ser el desig de la pròpia dona i el seu benestar.

La hidroteràpia, segons l’evidència científica de la qual disposem actualment, constata una disminució de la percepció del dolor i l’ús d’analgèsia, així com de la realització d’episiotomies i un augment de la satisfacció en el part. Per altra banda, els estudis disponibles avalen la seguretat i els beneficis per a la fase de dilatació.

Durant el part existeixen diferents etapes o fases:

  • dilatació: correspon a les modificacions que experimenta el coll uterí fins assolir la dilatació completa
  • expulsiu: de la dilatació completa fins la sortida del fetus a l’exterior
  • enllumenament: des de l’expulsió fetal fins la sortida de la placenta i les membranes

Els estudis també han demostrat una reducció del temps en la primera fase del part, a més de la possibilitat de la mobilitat i la reducció del dolor en aquesta fase.

En algun estudi també s’ha demostrat la reducció de la taxa de cesàries en les dones que havien utilitzat la hidroteràpia durant el part.

Malgrat això, no disposem de prou estudis que permetin establir la corresponent seguretat per a la fase de l’expulsiu. En relació amb això últim, cal que realitzem més estudis clínics per millorar l’evidència científica disponible fins al moment.

Així, doncs, existeixen diversos mètodes per tal de minvar el dolor. Per tant, un cop més volem promoure la participació de la dona en un procés que és seu i de la seva parella mitjançant decisions informades i afavorir d’aquesta manera l’autonomia i l’apoderament de l’individu amb la finalitat de realitzar una mínima intervenció obstètrica i acompanyar en un procés natural de la vida com és un naixement.

Bibliografia:

  • Cluett ER, Burns E. Inmersión en agua para el trabajo de parto y parto. Cochrane Database Syst Rev. 2009; 2: CD000111 [base de datos en internet]. Oxford: Update Software Ltd., 2009. Disponible en: http://www.update-software.com
  • NCT. Londres. Use of water birth pools in labour. Disponible en: http://www.nct.org.uk/birth/usewater-birth-pools-labour
  • Ministerio de Sanidad y Consumo. Estrategia de Atención al Parto Normal en el Sistema Nacional de Salud, 2007. Disponible en: http://www.msssi.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/atencionParto.htm
  • Mallén L, Terré C, Palacio M. Inmersión en agua durante el parto. Revisión bibliogràfica. Matronas Prof. 2015; 16(3): 108-113.
  • Iriondo M, Sánchez M, Botet F, Martínez-Astorquiza T, Lailla JM, Figueras J. Atención del parto en el agua. Consenso de la Sociedad Española de Neonatología y de la Sección de Medicina Perinatal de la Sociedad Española de Obstetricia y Ginecología. An Pediatr. 2014.
  • Federación de Asociaciones de Matronas de España. Iniciativa al Parto Normal. Guía para madres y padres. Disponible en: http://www.federacion-matronas.org/iniciativa-parto-normal

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Embaràs i part i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.