Exposa les teves preferències a l’hora del part: El pla de naixement

embarassades_guia

portada Guia per a embarassades del Departament de Salut

El naixement és un procés normal i natural, on neix una nova vida i tota dona té el dret a escollir les circumstàncies per donar a llum el seu nadó: el lloc, amb qui vol ser acompanyada, si desitja alguna analgèsia durant el treball de part o detalls més concrets, com pot ser el moment de pinçar el cordó umbilical o la manera d’alletar.

El pla de naixement és una eina que permet a la dona i la seva parella expressar quines són les seves expectatives i necessitats de suport i com volen viure el naixement del fill/a.

És un document escrit que serveix de guia per als professionals que atenen al naixement, ja sigui a casa, a l’hospital o a una casa de naixements, és el manifest legal de la voluntat de la dona/parella envers el procés de part.

És un document basat en el principi d’autonomia, on es materialitza el respecte envers la presa de decisions. Es recomana omplir-lo durant l’embaràs (a partir de les 28 setmanes de gestació aproximadament), amb el suport de les llevadores que realitzen el control d’embaràs. Existeixen models genèrics (veure model Departament de Salut i model Iniciativa parto normal de la FAME) així com models propis de cada hospital adaptats al seu territori i també existeix la possibilitat de crear un model propi i personal.

La dona/parella té dret a escollir lliurement després de rebre la informació adequada, entre les opcions disponibles. Les llevadores i obstetraginecòlegs han de facilitar durant l’embaràs la resolució dels dubtes que puguin sorgir i han de proporcionar l’assessorament necessari per facilitar la comprensió i disminuir la por a allò desconegut.

El Pla de naixement el podeu lliurar a l’hospital o a la llevadora del teu ASSIR o, si no ho heu fet abans, el mateix dia del part. És recomanable que existeixi un lligam entre els professionals que acompanyen l’embaràs i els professionals que atendran el part per tal d’ajustar-se a l’oferta real en la demanda realitzada en el pla de naixement. A mode d’exemple, encara que es demani que el moment del naixement succeeixi en una banyera, només seria possible si el lloc on es donarà a llum en disposa.

El que recull aquest document pot canviar verbalment el mateix dia del naixement, tant per part de la dona, que manifesti altra voluntat diferent a l’escrita (per exemple havia manifestat el desig d’un part natural i sol·licita l’analgèsia peridural), com per part dels professionals que atenen el naixement, que actuaran com creguin convenient davant d’una situació d’emergència o altra situació que justifiqui una intervenció.

Les dones que han realitzat el seu pla de naixement manifesten una major satisfacció de l’experiència viscuda, així com una major seguretat i percepció en l’acompliment de les seves expectatives. No dubteu a demanar-lo i omplir-lo amb l’ajut del/la professional que realitza habitualment el control del vostre embaràs i recordeu que el pla de naixement no és exclusiu de la dona/parella que desitja un part normal o en un embaràs de baix risc. En cas de cesària programada, en cas de part induït… també el podeu fer.

Aquí teniu els plans de naixements dels ASSIR-Hospital de Barcelona ciutat:

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Embaràs i part i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.