L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la violència envers la dona és una problemàtica de Salut Pública, tant per la seva magnitud, com per les repercussions que té sobre la salut.
- A Europa, 62 milions d’europees han patit violència de gènere al llarg de la vida i una de cada tres ha experimentat agressions físiques o sexuals. Agència Europea de Drets Fonamentals (2014)
- A l’Estat Espanyol, l’any 2015, és van produir 110 assassinats i al 2014 se’n van registrar 104. Informació de Feminicidios.net que comptabilitza les morts per totes les formes i en tots els àmbits.
- A Catalunya, més del 26% de les dones han patit violència masclista greu al llarg de la seva vida. Enquesta de violència masclista a Catalunya (2010)
En cas que una persona hagi patit un episodi de violència o es trobi, o sospiti que es troba, en una situació de violència masclista, l’actitud a seguir pot ser molt diferent en funció del cas.
A l’ASSIR portem a terme un treball de prevenció i detecció, així com una tasca d’orientació i d’atenció psicològica amb dones, homes i parelles (amb independència de la identitat i de l’orientació sexual) en casos de conflicte i de violència en l’àmbit de la parella i en casos d’agressions i/o d’abusos sexuals.
A Barcelona existeixen també serveis més específics per a la prevenció i atenció a la violència masclista:
- Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), xarxa de serveis que fan una tasca de prevenció, de suport psicològic i d’orientació legal.
- El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) que s’adreça a aquelles dones i menors que estan en una situació de violència masclista.
- El Servei d’Atenció als Homes (SAH), que realitza un treball d’atenció psicològica als homes (també als adolescents i joves), per a la promoció de les relacions no violentes.
Tant els centres de Serveis Socials, com els centres de Salut (ja siguin d’atenció a les Urgències o centres d’Atenció Primària de Salut) són també equipaments de referència.
Des de l’ASSIR volem contribuir a que la nostra societat sigui més igualitària i que els homes puguin reflexionar sobre aquelles característiques sexistes de la masculinitat que posen en risc les dones. Per això, treballem també amb els homes que seran pares per tal d’afavorir que assumeixin el seu paper en la criança i cura de les criatures d’una manera activa i conscient.
Benvolgudes, certament aquest és un tema d’enorme importància que condiciona la vivència de la sexualitat, principalment entre la població més jove. Al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) hem elaborat un protocol de detecció de violència masclista i heteropatriarcal que ja estem aplicant a totes les persones que visiten el centre.
Un/a pot arribar a sospitar que els episodis de violència masclista que experimenten les joves és alt però no ens podíem imaginar que trobaríem tants i tants casos que van des dels assetjaments, a gelosia, a la pressió per a l’elecció (o no) de mètodes anticonceptius i també pressió per mantenir relacions sexuals…
Cal que ens posem les ulleres per detectar aquestes situacions i poder treballar aquestes situacions fins a ser derivades als recursos especialitzats.
Gràcies pel post al vostre blog!
M'agradaM'agrada