Ejaculació precoç

ejaculacio_precoçPrecoç? Què vol dir precoç? Precoç és allò que passa abans del que pertoca, però en el cas de l’ejaculació… quan toca? Hi ha un temps estipulat?

Els experts encara no s’ha posat d’acord en determinar un “temps normal” per l’ejaculació però sí que coincideixen en el fet que pot suposar un dificultat la sensació de falta de control que, de vegades, s’experimenta quan l’ejaculació succeeix molt abans del que un voldria i sense poder fer res per evitar-la. En aquest cas, i si això implica per tu i/o la teva parella un problema, podríem parlar d’ejaculació precoç.

L’ejaculació precoç és un problema força habitual entre els homes, i no sol ser permanent. Pot succeir en moments determinats de la vida o en circumstàncies concretes però això no vol dir que sempre hagi de ser així. Sabem que determinats aspectes psicològics afecten i agreugen el problema. Les expectatives massa elevades, la falta de comunicació o confiança amb la parella, l’excés d’auto observació, les primeres relacions sexuals o les relacions amb una parella nova, són aspectes que poden produir ansietat en l’home durant les relacions i dificultar el control de l’ejaculació.

Per tot això, et convidem a reflexionar sobre alguns aspectes de la sexualitat que et poden donar idees de com abordar aquest tema:

QUINES EXPECTATIVES TINC

De vegades les pressions socials ens fan perdre de vista els veritables motius que ens porten a mantenir relacions sexuals i fan que acabem concentrant-nos en aconseguir fites com ara “durar molt de temps” o “que la meva parella arribi a l’orgasme”. També el cine i la televisió ens donen una idea equivocada del que són les relacions sexuals: gent en perfecta forma física, que aguanta molt de temps i parelles que arriben a l’orgasme de forma sincronitzada. Tot això fa que ens comparem amb uns ideals no reals i en comptes de concentrar-nos en el que sentim i en gaudir durant la relació ens acabem concentrant en fer-ho bé i superar l’examen.

Si en comptes de posar-te objectius molt ambiciosos et concentres en gaudir, en passar-ho bé i en connectar amb la parella reduiràs l’estrès que genera la relació sexual. Prova a començar a pensar menys i sentir més. Deixar-te portar per allò que et ve de gust, sentir, fluir, gaudir dels sentits, del tacte, gust, oïda, vista…. i concentrar-te en el que sents. Allò que en diuen: gaudir del trajecte.

La teva parella no vol veure’t preocupat durant la relació intentant “passar l’examen”. Vol que et deixis portar, que et desinhibeixis, veure’t gaudir. No hi ha res tan excitant com veure gaudir a la persona que desitges.

COMUNICACIÓ

La sexualitat és comunicació, la comunicació més íntima que podem tenir els éssers humans. Ens comuniquem a través dels petons, de les carícies, de les mirades, del que diem però també a través del que no diem. No parlar sobre allò que ens preocupa amb la parella pot generar malentesos o enviar senyals equivocades a la parella.

Parla amb la teva parella si el tema et preocupa o sents que us afecta. No tinguis por a fer-ho, explica-li com et sents i pregunta-li com se sent davant d’això. Potser t’enduus sorpreses. Pot passar, per exemple, que la teva parella no doni tanta importància al temps i en canvi valori més els jocs preliminars, o que se senti més satisfet/a del que creus. Parlar-ho, explicar com us sentiu, explicar què és el que podria fer-vos sentir millor, posar en comú idees i solucions a les dificultats us ajudarà a sentir-vos més còmodes durant les relacions i augmentarà la teva sensació de control.

AUTOCONEIXEMENT

El coneixement i control de la nostra resposta sexual és un aprenentatge que s’adquireix amb l’experiència. I, els aprenentatges, necessiten temps i confiança en un mateix. L’excitació sexual masculina va augmentant progressivament durant la relació fins a arribar a un punt en què l’ejaculació és inevitable. Aprendràs a reconèixer les sensacions del teu cos i aquelles que indiquen una ejaculació imminent, això t’ajudarà a controlar el moment de l’ejaculació. Pots, per exemple, afluixar el ritme o dedicar-te més a la teva parella quan sentis que l’excitació augmenta molt.

No utilitzis solucions com ara col·locar dos preservatius, consumir alcohol o pensar en una altra cosa mentre tens relacions sexuals. El que sí que t’aconsellem és rebaixar la tensió mantenint relacions en un lloc tranquil, amb intimitat, sense presses, utilitzant un preservatiu, fent-ho amb algú amb qui tinguis confiança, procurant gaudir del procés i acceptant que no tot ens sortirà perfecte com a les pel·lícules. Si tot i així l’ejaculació succeeix abans del que voldries també podeu seguir jugant i aconseguir una nova erecció, aquest cop segur que l’ejaculació triga més a aparèixer.

Ara bé, si el problema persisteix o la preocupació sobre el tema va en augment, no dubtis a parlar amb un professional sanitari sobre el tema.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.