Interrupció voluntària de l’embaràs (IVE)

IVEBlogASSIR

L’avortament o interrupció d’un embaràs de forma voluntària ho pot ser per diversos motius:

  • Per decisió pròpia (si s’és menor amb l’autorització de mare/pare/representant legal) en les primeres 14* setmanes de gestació.
  • Per causes mèdiques de la dona o del fetus fins les 22* setmanes de gestació.
  • Per anomalies fetals incompatibles amb la vida, sense límit de setmanes.

(*Les setmanes d’embaràs es compten a partir de la data de l’última menstruació)

Al nostre país, la Llei orgànica actual reconeix l’IVE com un dret de la dona. Els serveis públics de salut i d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) han de garantir el dret a la prestació sanitària gratuïta de la interrupció voluntària de l’embaràs. Això vol dir que les dones tenim dret a rebre informació, assessorament i a interrompre l’embaràs dins del nostre sistema públic de salut i de manera gratuïta.

Les situacions que porten a optar per una IVE són sovint difícils i poden generar dubtes i sentiments contradictoris.

Tota dona té dret a rebre atenció professional i assessorament sobre les contraindicacions i els possibles efectes secundaris per tal de poder valorar amb coneixement les alternatives i escollir la seva millor opció. En aquests casos és possible adreçar-se a qualsevol centre de l’ASSIR en horari d’atenció a les visites no programades: no és necessari demanar una cita amb antelació i l’atenció serà sempre confidencial i gratuïta.

A l’ASSIR oferim assessorament i accés a la informació necessària per tal que la persona que ho necessiti pugui prendre una decisió informada, realitzem les interrupcions farmacològiques i facilitem els tràmits necessaris per a les interrupcions. L’acompanyament des de l’ASSIR pot incloure també altres aspectes, com l’atenció psicològica o la derivació a altres centres o serveis si fos necessari.

L’ajuda i l’acompanyament de la gent que estimem és molt important. Compartir els sentiments i rebre el suport de la parella, la família o els amics és de gran ajuda. La dona menor d’edat, a més, necessitarà informar i rebre l’autorització dels seus pares per a la realització de l’avortament. A l’ASSIR entenem que parlar-ho amb els pares de vegades pot ser difícil i oferim consell i ajuda per fer-ho.

Hi ha diferents tipus de tècniques per realitzar l’avortament i les opcions poden variar en funció de les setmanes de gestació, de les preferències, característiques o antecedents mèdics:

  • Avortament farmacològic: es realitza amb un tractament amb fàrmacs, fins les 9* setmanes de gestació. Als centres acreditats de l’ASSIR es proporciona el tractament amb assessorament i seguiment ginecològic.
  • Avortament instrumental: fins a les 14* setmanes de gestació, l’avortament es realitza per aspiració del contingut de l’úter per via vaginal, habitualment amb sedació. És una tècnica que acostuma a ser senzilla i sense necessitat d’ingrés i es realitza en centres acreditats.
  • Altres tècniques o combinacions de tècniques: més enllà de les 14* setmanes de gestació, les tècniques d’avortament poden ser diferents en funció del temps de gestació, la patologia o les necessitats específiques de cada persona. L’avortament es realitza en centres acreditats i sovint és necessària preparació prèvia i ingrés.

(*Les setmanes d’embaràs es compten a partir de la data de l’última menstruació)

Podeu trobar més informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs al Canal de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s