L’avortament o interrupció d’un embaràs de forma voluntària ho pot ser per diversos motius:
- Per decisió pròpia (si s’és menor amb l’autorització de mare/pare/representant legal) en les primeres 14* setmanes de gestació.
- Per causes mèdiques de la dona o del fetus fins les 22* setmanes de gestació.
- Per anomalies fetals incompatibles amb la vida, sense límit de setmanes.
(*Les setmanes d’embaràs es compten a partir de la data de l’última menstruació)
Al nostre país, la Llei orgànica actual reconeix l’IVE com un dret de la dona. Els serveis públics de salut i d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) han de garantir el dret a la prestació sanitària gratuïta de la interrupció voluntària de l’embaràs. Això vol dir que les dones tenim dret a rebre informació, assessorament i a interrompre l’embaràs dins del nostre sistema públic de salut i de manera gratuïta.
Les situacions que porten a optar per una IVE són sovint difícils i poden generar dubtes i sentiments contradictoris.
Tota dona té dret a rebre atenció professional i assessorament sobre les contraindicacions i els possibles efectes secundaris per tal de poder valorar amb coneixement les alternatives i escollir la seva millor opció. En aquests casos és possible adreçar-se a qualsevol centre de l’ASSIR en horari d’atenció a les visites no programades: no és necessari demanar una cita amb antelació i l’atenció serà sempre confidencial i gratuïta.
A l’ASSIR oferim assessorament i accés a la informació necessària per tal que la persona que ho necessiti pugui prendre una decisió informada, realitzem les interrupcions farmacològiques i facilitem els tràmits necessaris per a les interrupcions. L’acompanyament des de l’ASSIR pot incloure també altres aspectes, com l’atenció psicològica o la derivació a altres centres o serveis si fos necessari.
L’ajuda i l’acompanyament de la gent que estimem és molt important. Compartir els sentiments i rebre el suport de la parella, la família o els amics és de gran ajuda. La dona menor d’edat, a més, necessitarà informar i rebre l’autorització dels seus pares per a la realització de l’avortament. A l’ASSIR entenem que parlar-ho amb els pares de vegades pot ser difícil i oferim consell i ajuda per fer-ho.
Hi ha diferents tipus de tècniques per realitzar l’avortament i les opcions poden variar en funció de les setmanes de gestació, de les preferències, característiques o antecedents mèdics:
- Avortament farmacològic: es realitza amb un tractament amb fàrmacs, fins les 9* setmanes de gestació. Als centres acreditats de l’ASSIR es proporciona el tractament amb assessorament i seguiment ginecològic.
- Avortament instrumental: fins a les 14* setmanes de gestació, l’avortament es realitza per aspiració del contingut de l’úter per via vaginal, habitualment amb sedació. És una tècnica que acostuma a ser senzilla i sense necessitat d’ingrés i es realitza en centres acreditats.
- Altres tècniques o combinacions de tècniques: més enllà de les 14* setmanes de gestació, les tècniques d’avortament poden ser diferents en funció del temps de gestació, la patologia o les necessitats específiques de cada persona. L’avortament es realitza en centres acreditats i sovint és necessària preparació prèvia i ingrés.
(*Les setmanes d’embaràs es compten a partir de la data de l’última menstruació)
Podeu trobar més informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs al Canal de Salut de la Generalitat de Catalunya.