Alta precoç després del part: avancem per una millor atenció en el postpart

llev_alta_precoç

La llevadora surt del CAP per anar al domicili de la puérpera

El dia 20 de juliol es va iniciar l’atenció domiciliària de les altes precoces a les 24 hores després del part, o 48h després d’una cesària, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, en els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta.

Aquesta atenció domiciliària fa temps que està establerta en altres països dins del sistema públic de salut. Recentment, la princesa Kate Middleton va parir una nena i a les 12 hores ja va sortir de l’hospital, pràctica habitual entre les dones angleses que tenen el recolzament i atenció de les llevadores al seu domicili.

L’atenció que es dóna en els ASSIR de la ciutat de Barcelona durant l’embaràs és un dels serveis més ben valorats per les famílies segons l’enquesta de satisfacció sobre l’atenció rebuda en l’embaràs, part i puerperi del 2013 del CatSalut, obtenint una qualificació de 8,2 sobre 10 i tenint en compte els diferents serveis implicats: ASSIR i hospitals de referència.

Per altra banda, cada cop són més les dones i parelles que desitgen que tot el procés de maternitat i paternitat sigui un procés no medicalitzat i busquen una atenció d’excel·lència, personalitzada, amb la valoració de les seves necessitats i desitjos i garantint, evidentment, la seguretat en tot el procés.

Aquesta nova opció per les dones i famílies s’emmarca en un seguit de mesures com l’oportunitat de tenir una habitació individual durant l’ingrés a l’Hospital Materno-infantil Vall d’Hebron, una atenció al part més individualitzada i una atenció més coordinada entre l’ASSIR Muntanya, l’Hospital Materno-infantil de la Vall d’Hebron i pediatria d’atenció primària de la SAP Muntanya. Aquesta coordinació ha permès poder oferir a les dones un alta precoç amb una atenció, a les 24h després de l’alta, en el domicili de la dona.

L’alta precoç la pot sol·licitar cada dona durant l’embaràs, fent-ho constar en el Pla de naixement, o també després del part pot decidir sobre aquesta opció. S’han establert tota una sèrie de criteris per poder fer possible aquesta alta precoç com, per exemple, que no hi hagi hagut cap complicació durant el part, tant pel que fa a la mare com a la criatura, que es pugui garantir un seguiment i recolzament en el domicili i que no existeixin altres factors físics, psicològics o socials que comprometin la salut de la dona i la criatura.

La visita al domicili a les 24-48h de l’alta la realitza una llevadora de l’ASSIR Muntanya que valora l’estat de salut de la mare i de la criatura, tant a nivell físic com emocional, proporciona informació sobre els dubtes que se li plantegen a la dona i la seva parella, realitza la prova del taló (Programa de detecció precoç neonatal) i dóna suport i informació sobre l’alletament matern, per tal de contribuir al seu manteniment.

La llevadora també ajuda la dona en l’adquisició de les habilitats per la cura diària de la criatura i per la seva autocura i, a més a més, contribueix en l’adaptació al nou rol maternal i paternal. La visita domiciliària permet identificar complicacions o situacions que requereixen una determinada actuació per la seva millora.

La llevadora, en aquesta visita, també gestionarà el dia i hora de visita de la criatura amb l’equip de pediatria del seu centre d’atenció primària, amb els quals es treballa de manera coordinada perquè en tot moment la família rebi una atenció continuada entre els diferents serveis. També li donarà informació sobre l’atenció al puerperi per videoconferència davant dubtes o problemes que puguin sorgir durant aquest període.

La dona i el nadó poden rebre el nombre de visites domiciliàries que siguin necessàries, en funció de cada cas i de les necessitats detectades.

Des de l’ASSIR volem i esperem que amb aquesta atenció precoç en el domicili, les famílies se sentin millor ateses i puguin gaudir d’un entorn més personal i íntim com és la seva llar i, al mateix temps, puguin tenir la confiança que se’ls hi proporciona una atenció de qualitat i seguretat fora de l’entorn hospitalari. 

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Postpart i lactància i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.