Violència sexual

llaçUna de les formes d’expressió de la violència masclista, sexista, patriarcal o de gènere (se l’anomena de diverses maneres), que és la que queda més soterrada i menys es denuncia, és la violència sexual.

En la societat patriarcal les dones estan en situació de desigualtat i la violència envers la dona és difícil de combatre. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) la considera una problemàtica de Salut Pública, tant per la seva magnitud, com per les repercussions que té sobre la salut.

Que és

La violència sexual és un atemptat a la integritat física i psicològica de la persona i, a l’igual que altres tipus de maltractament, suposa un problema de salut, ja que té unes conseqüències negatives en la seguretat personal i, sovint, en el benestar físic, psíquic i relacional de la víctima.

Quan es parla de violència sexual es pensa més en les violacions, en les agressions sexuals realitzades en un moment determinat i amb l’ús de la força. Però, de fet, el concepte és molt més ampli. Contempla les agressions però també: les amenaces, l’abús, l’assetjament, la utilització, la manipulació… És a dir, qualsevol pràctica sexual que sigui viscuda com a ofensiva o que passi per damunt del desig de la persona, sigui quin sigui el context. Actualment, també Internet pot constituir un vehicle per a l’abús sexual, per a l’assetjament…

Entorn i persones afectades

La violència sexual afecta majoritàriament al gènere femení i es pot manifestar cap a infants, adolescents, persones adultes o grans, independentment de la identitat i orientació sexual, que poden ser, o no, concordants entre l’agressor i la víctima. Quan la víctima pertany a un col·lectiu sexual socialment discriminat (homosexual o bisexual / transsexual) la violència sexual que pot patir encara serà menys visible i/o estarà més estigmatitzada.

Els casos que arriben a urgències dels hospitals són només la punta de l’iceberg. Molts casos no arriben, per la por, confusió, vergonya… o pels sentiments de culpa que, paradoxalment però sovint, pateixen les víctimes. També perquè, cada cop més, els agressors utilitzen les anomenades drogues de submissió*, amb la qual cosa la víctima se sent encara més confosa, ja que torna a la consciència en una situació que no comprèn i sense recordar gairebé que ha passat.

En la major part de casos la violència sexual té lloc i és perpetrada per una persona de l’entorn proper (família, parella, coneguts…) i es pateix en forma d’abús, d’amenaça, de manipulació i, en ocasions, també en forma d’agressió, però d’una manera més o menys continuada i de vegades amb una consciència o percepció poc clara per part de la víctima (infància – adolescència, problemes de salut mental…)

Atenció a la violència sexual

En cas que s’hagi patit (o si es sospita que s’ha patit) una agressió sexual cal anar a urgències. A Barcelona, quan es tenen 16 anys o més, l’hospital de referència és l’Hospital Clínic. Abans d’aquesta edat cal anar a l’Hospital Sant Joan de Déu, que també atén els casos d’abusos sexuals a menors.

El Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) realitza una tasca de detecció, orientació i atenció preventiva, contraceptiva, ginecològica i psicològica, especialment en el casos d’abusos i en el seguiment de les persones que han patit agressions i/o abusos sexuals.

Una de les funcions de les psicòlogues de l’ASSIR és facilitar atenció a les persones que estan vivint situacions d’abús en l’àmbit de la parella o ex-parella i també oferir ajut psicoterapèutic a aquells problemes psicològics, afectius, relacionals, sexuals, d’autoestima… que es poden derivar, a curt o a llarg termini, de la vivència d’haver patit violència sexual.

*Nota sobre les “drogues de submissió”

El principi actiu es l’escopolamina, que és un depressor del sistema nerviós central, que té un efecte sobre la voluntat de la persona però no interfereix en la seva funcionalitat. Normalment quan arriben a l’hospital ja és indetectable en les analítiques.

ALGUNES DADES

(1) A Catalunya, més del 26% de les dones han patit violència masclista greu al llarg de la seva vida.

(2) Una de cada 3 dones ateses per les psicòlogues dels ASSIR de Catalunya ha patit abusos sexuals en la seva infància / adolescència, i una de cada 10 abusos per penetració.

(3) Les atencions als casos de violència sexual atesos per les Urgències de l’Hospital Clínic han passat de 115 casos l’any 2003 a 250 l’any 2014.

(1) Enquesta de violència masclista a Catalunya. 2010 (2) Abús sexual a la infància i adolescència: Efectes a llag termini en la salut sexual i reproductiva i les relacions afectives i sexuals de les dones adultes. Premi Ferran Salses i Roig 2008 (3) Informació aportada per l’Hospital Clínic al Circuit contra la violència envers la dona. 2015

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.