La importància de l’atenció psicològica en salut sexual i reproductiva

at_psicVivim en una societat complexa i en constant transformació, amb diversitat cultural, estructures familiars múltiples, amb un increment de problemes psicològics i psicosocials, amb importants dificultats en les relacions de parella, un inici precoç en la sexualitat, una creixent confusió en els rols sexuals i un manteniment de la violència de gènere. També assistim a un augment del malestar i/o trastorns psicològics en l’embaràs i post part, derivats de les noves situacions de maternitat-paternitat, del creixent ús de noves tecnologies reproductives davant l’increment de la infertilitat…

Aquests són alguns dels aspectes socials que expliquen una major necessitat d’assessorament, orientació i assistència psicològica a la població en els diferents moments de la seva vida afectivo-sexual i reproductiva.

Quins aspectes es poden consultar?

L’atenció psicològica del Programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), té com a objectiu contribuir, des de la salut pública, a la millora de la salut integral de les persones atenent un ampli ventall de demandes:

  • Disfuncions sexuals, problemes derivats de la identitat, de l’orientació sexual…
  • Conflictes de parella, problemes de comunicació, situacions de crisi, ruptura, violència, maltractament..Dificultats personals per a les relacions de parella.
  • Problemes derivats de la vivència d’abusos i/o agressions sexuals…
  • Problemes relacionats amb la salut ginecològica i/o mamària, amb les infeccions de transmissió sexual, amb el VIH…
  • Dificultats, problemes, pèrdues i/o malestar o trastorn psicològic en l’embaràs, la maternitat-paternitat, l’avortament, la infertilitat…embaràs a l’adolescència.
  • I, en general, qualsevol problema psicològic, social i/o familiar a l’entorn de la salut afectiva, sexual i reproductiva.

Quines característiques té l’atenció?

A l’atenció psicològica de l’ASSIR arriba un flux constant de primeres visites, així com usuaris/es que consulten en diferents moments del seu cicle vital, amb demandes de característiques i severitat molt diferents.

Per tal d’atendre, en un termini de temps relativament curt i no allargar el patiment psicològic de la persona, es realitzen teràpies breus: un màxim d’un any de tractament o de dotze sessions per demanda d’atenció.
En alguns casos, però, només caldrà un assessorament i, en d’altres, la situació de la persona o el tipus de problemàtica pot fer necessari allargar el temps de tractament.

La primera entrevista és de 45 minuts i les successives són de 30. La periodicitat depèn de l’agenda, però s’intenta que la demora no superi el mes.

L’assistència psicoterapèutica pot tenir un abordatge individual, de parella o grupal. El tipus d’intervenció que es realitzi dependrà del motiu de la consulta, de la valoració psicològica i de la disponibilitat i motivació dels/les usuaris/es. El grup psicoterapèutic que, en aquests moments, es porta a terme, és el de dol perinatal, que es fa a l’Eixample Dret, però que està obert a demandes de tota Barcelona.

Qui pot demanar atenció psicològica a l’ASSIR?

Totes les dones i homes, amb independència de la seva identitat i orientació sexual, des de l’etapa de l’adolescència en endavant, que presenten conflictes relacionats amb la salut afectiva, sexual i reproductiva i/o amb els cicles vitals.

Com es pot accedir al Servei?

Es pot demanar atenció psicològica als professionals de l’ASSIR, als metges de família dels equips d’atenció primària (EAP), als treballadors/es de serveis socials o als especialistes de salut mental. Tots aquests professionals poden derivar l’usuari/a al servei.

Existeix també la opció de demanar una consulta per iniciativa pròpia, sense necessitat de derivació, a l’ASSIR corresponent per la zona on es resideix.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Atenció psicològica i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.