JASP – Joves i adolescents sexualment preparats

JASPEl JASP és un taller d’educació emocional i afectiu-sexual per a adolescents i joves que es va dissenyar fa més d’una dècada, a partir de la detecció, reflexió i sensibilitat d’unes professionals que des de l’àmbit dels serveis socials i de la salut, estàvem i estem treballant amb la població adolescent i jove del Districte de Nou Barris de Barcelona.

Des dels seus inicis, ha estat un projecte viu que ha anat evolucionant i enriquint-se gràcies a l’aportació dels/les diferents professionals i dels/les joves participants. Ha estat i és una experiència i un aprenentatge continu, tant a nivell professional com personal.

Val a dir que l’adolescència és una etapa complexa, on es donen canvis físics, sexuals, psicològics i cognitius que fan que nois i noies visquin un període intens emocionalment per tal d’adaptar-se als reptes que socialment se li exigeixen: pas de la primària a la secundària, augment de l’autonomia personal, diferenciació dels adults referents, etc., amb la finalitat de construir la seva pròpia identitat.

Des de l’experiència professional constatem que, a la complexitat d’aquest moment del cicle vital de la persona, s’afegeix la constant transformació del context sociocultural de la nostra societat: diversitat cultural, canvis en els models familiars (monoparentals, reconstituïdes, reagrupades…), la incertesa socioeconòmica i laboral, etc., per la qual cosa considerem imprescindible treballar amb l’adolescent des d’una perspectiva d’educació emocional.

JASP1El projecte busca potenciar els recursos personals i socials dels/les adolescents i joves, per tal de reduir l’impacte del risc, sense anul·lar la riquesa del que suposa experimentar. Individualment, es tracta de contribuir a l’autoconeixement, mitjançant les relacions interpersonals i les noves experiències, així com a l’aprenentatge de com fer front als nous reptes.

Considerem important transmetre als/les joves l’aprenentatge de la convivència per a potenciar actituds i comportaments d’acceptació mútua, d’inclusió i de satisfacció de compartir en la diversitat i la diferència.

Actualment, assenyalem conscientment, el component afectiu de la sexualitat per a fer palès que els components emocionals, la perspectiva de gènere, les relacions igualitàries i les diferents formes d’entendre la sexualitat estiguin de forma visible en la formació i informació que plasmem en el nostre programa educatiu.

QUI SOM
L’equip està format per professionals de diferents disciplines i que treballem en diferents àmbits dintre del territori del districte de Nou Barris amb població adolescent i jove, des d’una perspectiva social, educativa i de salut i amb una mirada interdisciplinar.

Els professionals dels diferents serveis implicats són:
– Educadors/res socials dels serveis socials bàsics (SSB) , educadors/es del programa “A partir del carrer”.
– Programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR): coordinadora, llevadores i psicòloga.
– Centres d’ensenyament secundari: professionals que desenvolupen funcions tutorials, de coordinació pedagògica i d’integració social.

ON HO FEM
Tot i que el JASP es pot i s’ha dut a terme en equipaments i espais d’ educació no formal, els darrers anys s’ha realitzat, bàsicament, en els centres d’ ensenyament secundari del Districte de Nou Barris planificant, executant i avaluant, conjuntament amb els professionals implicats, el taller.

COM HO FEM
S’adreça a l’alumnat de 1r i 2n cicle d’ESO i s’inclou en el marc curricular de la tutoria. Es proposen dues programacions bàsiques complementàries: dues sessions pel primer cicle i sis sessions pel segon cicle. Les programacions són obertes i dinàmiques per tal que es puguin adaptar als diferents grups i/o contextos socials. Des de la flexibilitat, cada professional la desenvolupa en funció de les necessitats i possibilitats detectades.

S’utilitzen metodologies actives, dinàmiques grupals, el grup es el protagonista, sense judicis ni missatges tancats, vivències i reflexions sobre un/a mateix i la relació amb els altres… comptant amb el suport dels/les conductors/es de les dinàmiques.

premiBP_AjBcnAquest projecte ha estat premiat aquest any a les II Jornades de Reconeixement a les Bones Pràctiques de l’Àrea de Qualitat de Vida, Qualitat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Joves i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.