LA PREVENCIÓ, L’EINA MÉS EFICAÇ. Parlem de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS)

Les infeccions de transmissió sexual són infeccions que es poden transmetre d’una persona a una altra per contacte físic durant les relacions sexuals. Des de fa alguns anys s’està veient un augment progressiu d’algunes d’elles en el nostre entorn, així com també trobem que poden aparèixer més d’una alhora (coinfecció).

Les més conegudes són: infecció genital per clamídia, gonocòccia, sífilis, tricomonosi, berrugues genitals o condilomes acuminats, herpes genital, infecció pel VIH, hepatitis B, infecció cervical pel virus del papil·loma humà, pediculosi, sarna.

preservatiusLa prevenció, l’eina més eficaç

És bàsic realitzar una bona prevenció de les ITS. És fonamental l’ús del preservatiu masculí o femení en el contacte sexual, tant en pràctiques vaginals, orals o anals, sobretot de noves parelles, i realitzar els controls citològics corresponents.

Si creus que has pogut estar en risc o tens qualsevol dubte sobre infeccions de transmissió sexual et pots adreçar a l’ASSIR i valorarem el teu cas. Si tens fins a 25 anys pots venir a la Tarda jove.

A continuació us parlem d’algunes ITS:

Infecció genital per clamídia

Infecció bacteriana, causada per Chlamydia trachomatis (D-K).Pot afectar als òrgans genitals, al recte i/o a la gola. És una ITS freqüent, de la qual més de la meitat dels casos, tant en homes com en dones, són asimptomàtics i més habitual, segons els estudis, en persones d’edat al voltant dels 25 anys. Si no es detecta i es tracta hi poden haver complicacions a curt i a llarg termini.

Gonocòccia

Infecció bacteriana causada per Neisseria gonorrhoeae. En el 75% dels casos són asimptomàtiques en les dones; en els homes, però, produeix uretritis purulenta (secreció purulenta pel penis amb dolor).

Infeccions pel virus del Papil·loma humà

És la més freqüent de les infeccions de transmissió sexual causada per un virus (papil·loma humà) molt freqüent en el nostre medi i en molts països del món, tant en homes com en dones.

Cal distingir dues situacions clíniques completament diferents:

– Berrugues genitals o condilomes:

Hi ha molts tipus diferents de virus de papil·loma humà però, principalment, el número 6 i l’11 en són els causants. Les berrugues solen estar presents a la zona genital, a l’anus i menys freqüentment a la boca. Són indolores i tenen forma de cresta de gall. Poden causar un impacte visual desagradable.

– Infecció cervical pel virus del papil·loma humà:

Causada per virus del papil•loma humà diferent del causant de les berrugues, normalment el 16 i el 18 i semblants. Poden estar en contacte amb el teixit del coll uterí i desenvolupar una lesió; en aquests casos requereix un control més exhaustiu d’aquesta zona. És molt important fer la prevenció de càncer de coll d’úter (citologia) quan correspon.

Herpes genital

Infecció vírica de l’herpes simple (VHS 1 i VHS 2). Les manifestacions més freqüents són: dies previs a l’aparició de les lesions, malestar general, com febre i després aparició de lesions en forma de butllofes que poden rebentar i quedar-se en forma d’úlceres que produeixen dolor. L’herpes és una infecció crònica, no s’elimina, però es dóna medicació que millora els símptomes. Pot aparèixer en diferents episodis al llarg de la nostra vida.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Ginecologia, Joves i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.