25 de novembre: Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

llaçAmb motiu del dia internacional per a l’eliminació de la violència masclista, avui 25 de novembre, els professionals dels Serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) volem expressar el nostre rebuig davant de qualsevol tipus de violència masclista.

A l’ASSIR proporcionem atenció en diferents moments vitals de les dones des de l’adolescència fins a la menopausa, de manera que podem establir una relació de confiança entre els professionals llevadores, ginecòlegs/gues, psicòlogues i altres professionals de suport d’aquest servei, i les dones. Per això, les dones que patiu una situació de violència podeu trobar a les consultes d’embaràs, contracepció i prevenció, o davant d’una patologia ginecològica, un espai per poder expressar la situació en la que us trobeu.

A les nostres consultes, proporcionem un tracte individual, intimitat, confidencialitat, respecte i escolta activa, per tal de poder ajudar i acompanyar durant el procés en el que esteu immerses.

Les situacions de violència física, psíquica o sexual produeixen tota una sèrie d’alteracions en la salut física i psíquica de les dones.

Durant l’adolescència es van construint les relacions de parella i, sol ser en aquest moment, que es poden establir relacions abusives, com ara un excessiu control de la noia per part de la parella noi. Parlem, per exemple, de quan hi ha control del que es fa i el que es deixa de fer, de les amistats o relacions amb altres persones, dels contactes en el mòbil, de la possibilitat de decidir amb qui quedar, de mantenir relacions sexuals sense protecció, o de mantenir-les sense un desig exprés de que sigui amb penetració… tot això és, sens dubte, una relació asimètrica i és una forma de violència.

També us podeu trobar que aquesta situació de violència es produeixi durant l’embaràs. La violència pot iniciar-se o augmentar durant l’embaràs, essent la dona embarassada un 60% més susceptible de patir aquesta situació que la dona no embarassada. Les conseqüències de la violència durant l’embaràs tenen un doble impacte ja que s’afegeixen els efectes sobre la criatura. Les dones embarassades sotmeses a una situació de violència tenen més risc de patir depressió, ansietat, estrès posttraumàtic, consum de substàncies tòxiques i intents de suïcidi. La llevadora i/o el obstetraginecòleg/a són els professionals de referència amb els quals pots tractar aquesta situació. Les visites de seguiment de l’embaràs han de permetre que es pugui expressar la situació que s’està vivint i poder rebre l’ajuda necessària.

Els professionals de l’ASSIR tenim formació per abordar aquestes situacions i coneixem els diferents recursos que hi ha al nostre abast per tal de poder contribuir a sortir d’aquesta situació de violència i, per això, us volem oferir la nostra atenció i confiança.

De vegades, pot ser que no es sigui conscient d’una situació de violència psicològica a la que s’està sotmesa. És important que no donis les situacions per normals, la violència o maltractament cap a la teva persona no té cap raó de ser, atreveix-te a comentar-ho amb nosaltres.

A l’ASSIR disposem d’atenció psicològica, les psicòlogues que hi treballen són professionals experts en aquests temes i saben que no sempre és fàcil sortir d’aquesta situació i que es requereix temps, seguretat i recursos per poder avançar cap a un trencament d’aquesta relació.

Al servei de l’ASSIR t’oferim la nostra ajuda.

Quant a assirbcn

Atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona. ICS
Aquesta entrada s'ha publicat en Violència i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.